Mobilni aparat za ispravljanje zuba

Mobilni aparati ili mobilna proteza, su aparati koje koristimo za korigovanje položaja zuba i vilica, u dečijem uzrastu. 

Idealno vreme za javljanje ortodontu je oko 7 godine, kada kreću sa nicanjem stalni zubi. Važno je, da se ustanovi da se smena zuba odvija pravilno, ili ako to nije slučaj, da se aparatom isprave nepravilnosti, i da se dalji rast odvija u pravilnom smeru.

Mobilna proteza

Šta je sve potrebno da se započne terapija?

Procedura je sledeća: zakaže se pregled i konsultacije kod ortodonta, zatim se uzmu otisci zuba, da bismo imali početno stanje. To je izuzetno bitno, jer na osnovu dobijenog modela zuba, radimo analize da bismo postavili pravilnu dijagnozu. 

Takodje, uz pomoć tog modela, možemo da pratimo promene nastale terapijom, od kontrole do kontrole. Pored otiska zuba, ortodont upućuje pacijenta na potrebna snimanja, nakon čega može da se napravi plan terapije, drugačiji za svakog pacijenta.

Na koliko često su kontrole?

Kontrole se odvijaju od 4-6 nedelja, u zavisnosti od vrste aparata.

Da li dete može da preskoči mobilni aparat i da čekamo vreme za fiksni?

Prednosti ortodontske terapije u dečijem uzrastu su upravo rast i razvoj, jer nam to omogućava vrlo često, da bez vadjenja zuba,ndobijemo željeni rezultat.

Postoji li neki novi sistem proteza, bez žica koje žuljaju?

Kako nam je ortodoncija fokus, pratimo sve novo što je korisno i efikasno.

Myobrace sistem je jedan od njih. To su mobilne proteze, napravljene i osmišljene tako da su mnogo prihvatljivije od strane dece, jer su komfornije i lakše za nošenje, što direktno dovodi do boljeg uspeha u terapiji.

Prednosti Myobrace sistema su: proteze su izradjene od silikona,zbog cega su i komfornije. Klasicne mobilne proteze su izradjene od akrilata i zice.

Kontrole se redje odvijaju, jer se ne aktiviraju aparati kao kod klasicnog aparata rucno, uz pomoc klesta itd..vec aparati imaju u sebi sve neophodne informacije.

Koriguju lose navike koje najcesce i dovode do nepravilnosti, kao sto su : disanje na usta, infantilno gutanje, grickanje predmeta, sisanje prsta, itd.

Podsticu pravilan rast i razvoj kod dece, nesmetano nicu zubi, nije potrebno uklanjanje akrilata i oslobadnjanje mesta za nicanje zuba, kao sto je slucaj kod klasicne proteze.

Pogodne su za decu od 3-14 godina, postoje resenja za sve vrste nepravilnosti.

Nakon terapije Myobrace sistemom, pacijenti cesto nemaju potrebe za fiksnim aparatom, ili ukoliko ipak imaju, izbeci ce se ekstrakcija (vadjenje) zuba, jer su vilice dovedene u pravilan polozaj, uz pomoc Myobrace aparata.

Koliko aparata je potrebno da se promeni u toku terapije?

Terapija se sastoji iz vise faza, u zavisnosti od nepravilnosti (2-4). Svaka faza (aparat-proteza) traje 6 meseci.

Da li tu terapiju može da sprovodi svaki ortodont?

Ono što je neophodno za ovaj vid terapije, je da je ortodont sertifikovan, odnosno da je prošao svu neophodnu edukaciju, da će samo tako terapija biti uspešna. 

Specijalistički ortodontski pregled

*pregled kod specijaliste ortopedije vilica i zuba, uzimaju se otisci zuba, vrse analize, nakon cega ortodont ima spreman plan terapije 

3.500 rsd

Terapija Myobrace mobilnim aparatima

*cena za jednu fazu, traje 6 meseci ** nacin placanja: ceo iznos pri predaji aparata, u cenu ukljucene sve kontrole

24.000 rsd / 200€