Folije za ispravljanje zuba u Novom Sadu

Folije za ispravljanje zuba su aktivne folije koje na diskretan način dovode do blagog pomeranja zuba. 

To znači, da uz pomoć folija ne možete dobiti totalnu promenu osmeha, ispraviti zagrizaj, funkciju itd., već rešiti blagi estetski problem.

Prednosti folija

Ono što je prednost folija, to je da za manje nepravilnosti, ne mora da se nosi fiksni aparat, već jednostavnim nošenjem folija, reši se problem. Folije su opcija samo za odrasle pacijente, pogodne i za pacijente koji ne žive blizu, jer nisu potrebne česte kontrole.

Kako folije tačno izgledaju za zubima?

Folije su transparentne, jako gracilne i jedva vidljive na zubima. Zubi izgledaju kao polirani, sa folijom.

Na koji način se nose te folije?

Potrebno je da se nose tokom celog dana, kao i noći, skidaju se samo dok se jede, i dok se vrši oralna higijena. Stavljaju se uvek na čiste zube, i čiste se redovno sa četkicom i ne abrazivnom pastom.

Koja je procedura za folije?

Procedura je sledeća: zakaže se pregled i konsultacije sa ortodontom, uzmu se otisci za model zuba i za folije. Sutradan, pacijent dobija izradjene folije, proba ih i ukoliko potpuno odgovaraju, preuzima ih i kreće sa aktivnim nošenjem.

Nakon 3 nedelje, dolazi se na kontrolu i uzimaju otisci za nove folije, sve dok se ne dodje do zeljenog rezultata. Dakle, broj folija tj faza, zavisi od vrste i tezine estetske nepravilnosti.

Da li folije mogu sve nepravilnosti da rese?

Bitno je naglasiti, da terapija folijama ima uske indikacije. To znači da ne može svaka nepravilnost njima da se ispravi, naprotiv, samo i isključivo manje estetske nepravilnosti.

Idealne su za pacijente koji su već nosili fiksni aparat, ali zbog nenošenja retejnera su se neki zubi malo pomerili iz idealnog položaja, do kog su stigli fiksnim aparatom. Ukoliko su se zubi pak pomerili dosta, onda folije nisu opcija.

Folije nemaju sposobnost pomeranja korena zuba, već samo krunice, i zbog toga ne treba verovati u razna obećanja i laka rešenja.

Da li je bitno kako se folije stavljaju, skidaju?

Sa folijom je bitno pravilno rukovanje, jer je u suprotnom može doći do fizičkog oštećenja i pucanja. Potrebno je istovremeno i pažljivo skidati/stavljati foliju sa obe strane zubnog niza, ravnomerno.

Šta kad se zubi isprave?

Na kraju terapije, kada su se zubi doveli u željeni polozaj, poslednje folije ostaju kao retencione, za održavanje novog položaja. Nose se samo noću, dokle god želi da se održi takav položaj, preporuka je doživotno.  

Cena folija za ispravljanje zuba

Specijalistički ortodontski pregled

*pregled kod specijaliste ortopedije vilica i zuba, uzimaju se otisci zuba, vrše analize, nakon čega ortodont ima spreman plan terapije 

3.500 rsd

Terapija folijama za ispravljanje zuba

*na konsultacijama se utvrdi plan terapije, i onda je poznata tačna cena ** način plaćanja: ceo iznos pri predaji folija

100 do 150€