Fiksni aparat za zube

Fiksna proteza je najsigurniji i najbolji put do totalne transformacije osmeha. Očuvani prirodni zubi a savršeno poređani, su prvi korak ka blistavom i zdravom osmehu! 

Od prvog pregleda vas deli najviše 5 dana do početka terapije, koja iznosi 1500€ uz plaćanje na rate (12 – 24 meseca / rata) koliko će trajati i sama terapija.

Fiksni aparat za zube - Fiksna proteza

Klasični metalni fiksni aparat

Klasični je metalni aparat, najčešće vidjen, sa gumicama koje mogu biti različitih boja, i koje se menjaju (biraju) na svakoj kontroli.

Estetski safirni fiksni aparat

Estetski (safirni) su providni, izradjeni od safira, providni su i nakon dve godine terapije. Smatramo da samo takvi aparati, zaslužuju da se zovu estetskim. Na trzištu postoje i mnogi drugi, povoljniji, ali izgledom (što i jeste njihova poenta) su daleko od estetskog, i nakon samo par meseci terapije, imaju skroz drugačiji izgled.

Da li je moguće kombinovati aparate?

Mogu i da se kombinuju aparati, razlog za to je finansijske prirode, uglavnom popularna kombinacija je u gornjoj vilici estetski aparat, jer je vidljivija, a u donjoj klasičan metalni aparat, jer je manji vidljiviji pri govoru.

Da li je pravilno fiksna proteza, ili fiksni aparat?

Često dolazi do zabune tih termina, i mešanja ortodoncije sa protetikom.

Termin – proteza, je termin koji se koristi u protetici, jer proteza služi za NADOKNADU ZUBA, dok – aparat (fiksni), služi za POMERANJE ZUBA. Fiksni aparat je zapravo aparat koji je adaptiran – fiksiran na zube, dakle ne može da se skida svakodnevno kao proteza, i njegova poenta je ISPRAVLJANJE ZUBA.

Šta je potrebno za postavljanje dijagnoze, i zašto je ona bitna?

Izuzetno bitan faktor je pravilno postavljena dijagnoza, jer samo ako znamo sta lečimo – ćemo znati način i kako da to pravilno uradimo. Da bi uspostavili ortodontsku dijagnozu, potrebni su: rendgen snimci, model zuba kao i detaljna anamneza pacijenta, gde vrlo često može da se prepozna kada i zašto, je nastala ortodontska nepravilnost.

Neretko dobijamo podatke da se nepravilnost ponavlja generacijski, što nam ukazuje na genetiku, što je takodje vrlo bitan podatak za pravilno lečenje.

Kada je moguće krenuti sa terapijom?

Što se tiče terapije fiksnim aparatima, onda je indikovana onda kada su prisutni svi stalni zubi. Medjutim, postoje izuzeci kada je potrebno da se počne ranije, i zato je bitno javiti se ortodontu čim se primeti nepravilnost, da bi mogao da proceni kada je najbolje vreme da se započne terapija, i dobiju najbolji rezultati po pacijenta.

Koja je procedura kada se neko odluči za terapiju fiksnim aparatom?

Nakon pravilno postavljene dijagnoze, pristupa se izradi plana terapije za svakog pacijenta. Zatim se predstavlja pacijentu uz objašnjenje, i čeka se njegov pristanak na isti, da bi se započela terapija. Nakon što se pacijent složi sa njegovim personalizovanim planom lečenja, kreće se sa postavkom fiksnog aparata.

Pacijent se udobno smesti u stomatološku stolicu, sama postavka je bezbolna, i nakon 90 min. ima aparat koji ce mu totalno promeniti i ulepšati osmeh.

Aparat se fiksira uz pomoć različitih materijala, koji za ulogu imaju da adaptiraju aparat da stoji dovoljno dugo na zubima (do 24 meseca), i da se ukloni nakon terapije bez problema.

Koliko traje terapija?

Dužina trajanja terapije je, kao i plan terapije, za svakog pacijenta drugačiji, ali najduže 24 meseca (2 godine)

Smatramo da, svaka terapija preko toga, naročito puno preko toga je neoprostiva, jer izaziva dugoročne posledice po zube, i govori uglavnom o neposvećenosti ortodonta koji je vodi.

Da li fiksni aparat zulja i boli?

To je promena kao i svaka druga, i potrebno je do 7 dana navikavanja. Kod nekih pacijenata bude iritacija na obrazu u početku, medjutim posle 7 dana sve prolazi. Za slučajeve kada neki deo aparata zulja, dobijate od nas specijalni ortodontski vosak koji se koristi vrlo jednostavnom. Da ne biste trpeli ni tih 7 dana, zalepi se preko dela koji zulja, i ukoliko je uzrok zuljanju visak zice koji je izašao, resavamo na kontroli.

Normalno je da se oseti pomeranje zuba, jer ipak se izmesta zub u kosti vilice. Medjutim, nikakvi nesnosni bolovi, već samo povremeni pritisak se oseti. Ukoliko je neko senzitivniji, slobodno može uzeti paracetamol ili neki drugi analgetik, ako ima potrebe, mada to je retko slučaj.

Šta na kraju terapije?

Kada se terapija približi kraju, neophodno je nositi neki vid retencije, koji se održavati zube u pravilnom položaju. Ortodont ce, u skladu sa početnim stanjom odlučiti koji je najbolji izbor, nekada je to retenciona zica, a nekada retenciona folija.

U čemu je razlika izmedju zice, i folije?

Retenciona zica je fiksirana za unutrašnjost prednjih zuba, dakle, ne skida se. Ne vidi se sa spoljne strane, samo se oseti blago pod jezikom. Ona je tanka, zaobljena i ne smeta, pacijenti se vrlo brzo naviknu na nju. Folije su providne, tanke skoro da se ne vide na zubima, stavljaju se i skidaju.

Koliko dugo je potrebno nositi retenciju, zicu ili foliju?

Zubi ispravljeni fiksnim aparatom su prirodni zubi, koji stalno teže vraćanju u prvobitni položaj. Dokazano je, da se zubi pomeraju sami i u 60-tim godinama, bez obzira da li je nošen aparat ili ne. Dakle, preporučuje se dozivotna retencija.

Zašto kad je već radjena terapija, se zubi vracaju?

Zato što, ništa u našem organizmu nije staticno i za sve je potrebno održavanje. Vremenom izgled lica se menja, atrofiraju mišici, produbljuju se bore, gubimo / dobijamo na težini, treniramo da održimo mišićnu masu.. Što od zuba očekujemo da se sami održavaju?

Na koji način se nosi retenciona folija?

Prva 3 meseca se nosi 24h, skida se sam pri jelu i pranju zuba. Nakon tog perioda se nosi sam noću, i to je odlično jer ima dvojaku ulogu. Ujedno štiti zube i od bruksizma, koje većina ljudi ima u nekom momentu (škripanje i trošenje zuba).

Cenovnik fiksnih aparata

Specijalistički ortodontski pregled

*pregled kod specijaliste ortopedije vilica i zuba, uzimaju se otisci zuba, vrse analize, nakon cega ortodont ima spreman plan terapije 

3.500 rsd

Profesionalno beljenje nakon ortodontske terapije

*cena za obe vilice

18.000 rsd / 150€

Terapija fiksnim metalnim aparatom

*ukljucene sve kontrole do skidanja aparata ** nacin placanja :300e na postavci aparata, ostatak na rate do kraja terapije (12-24 meseca)

1500€

Terapija kombinovanim aparatima (metalni + safirni)

*ukljucene sve kontrole do skidanja aparata ** nacin placanja :400e na postavci aparata, ostatak na rate do kraja terapije (12-24 meseca)

1950€

Terapija estetskim safirnim fiksnim aparatom

*ukljucene sve kontrole do skidanja aparata ** nacin placanja :500e na postavci aparata, ostatak na rate do kraja terapije (12-24 meseca)

2400€

Terapija folijama za ispravljanje zuba

*na konsultacijama se utvrdi plan terapije, i onda je poznata tacna cena ** nacin placanja: ceo iznos pri predaji folija

100 do 150€

Retencione folije

neophodno je da se nose nakon zavrsene ortodontske terapije, za obe vilice, radi održavanja zuba u novom pravilnom polozaju ** način plaćanja : ceo iznos pri predaji folijač

12.000 rsd / 100€