Zubobolja – nastanak, simptomi i otklanjanje

Zubobolja je jedan od najneugodnijih i najiritantnijih problema sa kojima se svako od nas može suočiti. Ova neprijatnost može biti izazvana različitim uzrocima, uključujući karijes, infekciju, povredu ili problem sa desnima.

Zubobolja je čest problem koji može da izazove veliku nelagodu i naruši svakodnevni život.

U ovom tekstu, istražićemo uzroke zubobolje, simptome koji je prate i različite načine kako je možete otkloniti.

Struktura zuba

Zub je složena struktura koja omogućava žvakanje hrane, pomaže u govoru i doprinosi estetici lica. Sastoji se od nekoliko glavnih delova koji zajedno čine funkcionalnu jedinicu:

Dentin je glavni deo zuba, smešten ispod gleđi i cementa. Ova tvrda, žuta supstanca čini veći deo zubne strukture. Ima poroznu strukturu koja sadrži mikroskopske kanale, poznate kao dentinske tubule, koje prenose signale ka nervima unutar zuba.

Gleđ je najtvrđa supstanca u ljudskom telu i pokriva vidljivi deo zuba. Sastoji se od kalcijum-fosfata i kalcijum-karbonata, što zubu pruža izuzetnu tvrdoću. Gleđ štiti unutrašnje strukture zuba od habanja i karijesa.

Pulpa je meko tkivo smešteno unutar zuba, obično u središnjem delu zuba, poznatom kao zubna komora. Pulpa sadrži nervne završetke, krvne sudove i vezivno tkivo. Nervi pružaju osećaj i signalizaciju u odnosu na toplotu, hladnoću i bol.

Nastanak zubobolje

Zubobolja može imati različite uzroke, a poznavanje ovih uzroka pomaže u boljem razumevanju problema i pravilnom tretmanu. Sledi detaljni pregled glavnih uzroka zubobolje:

Karijes

Karijes, ili zubna trulež, predstavlja najčešći uzrok zubobolje. Karijes nastaje kao posledica demineralizacije zubne gleđi pod uticajem kiselina koje stvaraju bakterije u ustima. Oštećena gleđ može izazvati bol, jer otkriva unutrašnje slojeve zuba koji sadrže nervna vlakna.

Upala pulpe (pulpitis)

Pulpitis je upala unutrašnjeg dela zuba, poznatog kao pulpa, gde se nalaze nervi i krvni sudovi. Ova upala može biti izazvana dubokim karijesom, traumom, infekcijom ili drugim faktorima. Pulpitis često uzrokuje jaku, pulsirajuću bol.

Upala desni

Upala desni, kao što su gingivitis ili parodontitis, može dovesti do zubobolje. Ova upala obično proizlazi iz nakupljanja plaka i kamenca na površini zuba, što uzrokuje oticanje, crvenilo i krvarenje desni. Osetljivi delovi zuba mogu postati izloženi, izazivajući nelagodu.

Infekcija zuba

Infekcija zuba može se javiti kada se bakterije prošire dublje u zubnu pulpu i okolna tkiva. Ovo može rezultirati apscesom (gnojnim čvorom) na desnima i jakim bolom.

Oštećenje zuba

Fizičko oštećenje zuba, poput pukotine, loma ili odvaljivanja plombe, može dovesti do zubobolje. Oštećeni zub može postati osetljiv na temperaturne promene i pritisak.

Izloženost dentina

Dentin je sloj ispod gleđi i postaje osetljiv kada gleđ postane tanja ili se povuče. Ovo se može desiti usled erozije gleđi, karijesa, abrazije ili retrakcije desni.

Zubni tretmani i procedura

Nakon stomatoloških intervencija, poput vađenja zuba, plombiranja ili čišćenja kamenca, pacijenti često osećaju privremenu zubobolju ili osetljivost.

Sinusna infekcija

Ponekad, sinusna infekcija može uzrokovati osećaj zubobolje, posebno u gornjim zubima, jer se sinusi nalaze blizu gornje vilice.

Neuobičajeni uzroci

Retko, zubobolju mogu izazvati neuobičajeni faktori kao što su neuralgija trigeminalnog živca, temporomandibularni poremećaji (TMD) ili neuralgija glossofaringealnog živca.

Ljudi često trpe bolove, čekajući da sami od sebe prestanu, ali pravilno dijagnostikovanje uzroka zubobolje od strane stomatologa je važno kako bi se odredio odgovarajući tretman za olakšanje boli i sprečila buduća nelagodnost.

Simptomi zubobolje

Zubobolja se može pokazati kroz različite simptome, a njihova priroda i intenzitet često zavise od uzroka problema. Razumevanje simptoma može vam pomoći da prepoznate ozbiljnost situacije i da se pravovremeno konsultujete sa stomatologom.

Navešćemo detaljniji pregled simptoma zubobolje:

 • Oštra i pulsirajuća bol često je dominantan simptom zubobolje. Pulsiranje boli može ukazivati na upalu pulpe, nervnog tkiva unutar zuba.
 • Osetljivost na temperaturne promene – povećana osetljivost na toplo i hladno može biti znak oštećenja zuba, izloženosti dentina ili prisustva karijesa.
 • Bol pri žvakanju može ukazivati na problem sa zubom, kao što je karijes ili pukotina.
 • Otečene i crvene desni- ako je zubobolja uzrokovana gingivitisom ili parodontitisom, desni mogu biti otečene, crvene i krvareće.
 • Loš zadah i neprijatan ukus u ustima koje infekcije zuba mogu prouzrokovati
 • Bol koja se širi u uho ili vilicu- intenzivna zubobolja može se širiti duž vilice, ušiju i vrata.
 • Bol koja se povećava noću- može ukazivati na upalu pulpe ili prisustvo apscesa.
 • Povremena bol ili periodično pogoršavanje- simptomi zubobolje mogu biti konstantni, ali takođe mogu dolaziti u „napadima“, što ukazuje na različite uzroke.
 • Osećaj pritiska ili težine u ustima može biti rezultat otoka ili upale u okolnom tkivu.
 • Promene u boji zuba- kada je zubobolja uzrokovana karijesom, zub može promeniti boju, postajući tamniji ili dobijajući bele mrlje.
 • Osetljivost na dodir- dodirivanje ili pritiskanje zuba ili desni može izazvati bol kod pojedinaca sa zuboboljom.
 • Opšta nelagodnost i iritacija- zubobolja može izazvati opštu nelagodnost, otežavajući obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Važno je napomenuti da simptomi zubobolje mogu varirati i da neki pacijenti mogu doživeti kombinaciju simptoma. U svakom slučaju, ako primetite bilo koji od njih, preporučuje se poseta stomatologu kako bi se identifikovao uzrok zubobolje i započeo odgovarajući tretman.

Načini otklanjanja zubobolje

 1. Poseta stomatologu:

Najvažniji korak u otklanjanju zubobolje je poseta stomatologu. On će postaviti tačnu dijagnozu i predložiti odgovarajući tretman kako bi se rešio uzrok problema.

 1. Upotreba analgetika:

Da biste privremeno ublažili bol, možete uzeti analgetike kao što su ibuprofen, nimulid ili kafetin. Obratite pažnju na doziranje i sledite upute na pakovanju.

 1. Korišćenje analgetičkih gelova:

Gelovi koji sadrže analgetike, kao što je benzokain, mogu se naneti na bolno područje kako bi privremeno ublažili bol.

 1. Topli ili hladni oblozi:

Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju otoka, dok topli oblozi mogu pomoći opuštanju mišića i ublažavanju bola u vratu i vilici.

 1. Ispiranje usta toplom vodom i soli:

Rastvor soli u toploj vodi može pomoći u smanjenju upale i pružiti osećaj svežine. Ovo se može raditi nekoliko puta dnevno.

 1. Antimikrobna ispiranja usta:

Upotreba antimikrobnih ispiranja, koja sadrže hlorheksidin ili peroksid vodonik, može pomoći u suzbijanju bakterija i smanjenju upale.

 1. Pravilna oralna higijena:

Redovno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i ispiranje usta će svakako uticati na pojavu zubobolje. Održavanje oralne higijene je zapravo osnov za dugoročno zdravlje zuba.

Zaključak

Zubobolja može biti izuzetno neugodna, ali razumevanje njenih uzroka, prepoznavanje simptoma i primena odgovarajućih mera za otklanjanje mogu vam pomoći da se nosite s ovim problemom.

Važno je da se konsultujete sa stomatologom kako biste pravilno dijagnostikovali i rešili problem. Održavanje redovne oralne higijene i briga o zubima su neophodni za prevenciju od zubobolje u budućnosti.

Ordinacija Dentalmedns vam je na raspolaganju za redovne preglede i stručne savete kako biste predupredili oboljevanje zuba i sprečili neprijatne zubobolje.