Vađenje zuba – uzroci, tok i saveti

Vađenje zuba je stomatološki postupak koji izaziva različite emocije kod pacijenata, od blage nelagodnosti do izraženog straha. Ovaj zahvat, iako rutinski, ima značajan uticaj na oralno zdravlje pojedinca. 

Veoma je važno za pacijenta da se izvrši priprema, pre same procedure vađenja zuba, kako bi se smanjila anksioznost i obezbedila uspešna intervencija. 

Kroz ovaj tekst, detaljno ćemo istražiti svaki korak procesa vađenja zuba, pružajući informacije koje će čitaocima pomoći da se osećaju sigurno i pripremljeno za navedeni stomatološki postupak.

Vađenje zuba- zašto dolazi do toga?

Zubi su vitalni deo oralnog zdravlja, ali različiti uticaji mogu dovesti do kvara i eventualne potrebe za njihovim vađenjem.

Navešćemo pregled najčešćih uzroka kvara zuba i situacija kada je vađenje neizbežno:

Karijes

Uzrok: karijes ili zubni kvar nastaje zbog nakupljanja bakterija na površini zuba, a koje zatim proizvode kiseline koje razaraju zubnu gleđ.

Vađenje: ako se karijes ne leči na vreme, može proći kroz gleđ i doseći dublje slojeve zuba. Kada oštećenje postane ozbiljno, vađenje zuba postaje jedina opcija.

Parodontalna bolest (Parodontitis)

Uzrok: infekcija desni koja može zahvatiti potporne strukture zuba, uključujući kost i ligamente.

Vađenje: u naprednim stadijumima parodontitisa, zubi mogu postati labavi i neizlečivo oštećeni, što može zahtevati vađenje.

Trauma ili oštećenje zuba

Uzrok: nekontrolisane povrede, udesi ili aktivnosti kao što su žvakanje tvrdih predmeta mogu prouzrokovati oštećenje zuba.

Vađenje: ukoliko je oštećenje preveliko ili zahvata živac zuba, stomatolog može preporučiti vađenje zuba.

Nepravilan rast umnjaka (Weissovi zubi)

Uzrok: umnjaci su dodatni zubi koji izrastaju van uobičajenog broja zuba.

Vađenje: ako umnjaci prouzrokuju nepravilan rast, bol ili ometaju druge zube, u tom slučaju je neophodno njihovo vađenje.

Impaktirani zubi

Uzrok: impaktirani zubi su zubi koji nisu u mogućnosti da izrastu iz desni.

Vađenje: impaktirani zubi, poput umnjaka, mogu prouzrokovati bol, infekcije ili probleme sa okolnim zubima, što dovodi do preporučenog vađenja.

Ozbiljna infekcija ili apces

Uzrok: nelečene infekcije u zubu ili desnima mogu dovesti do apcesa, gnojnog nakupljanja bakterija.

Vađenje: kada infekcija postane ozbiljna i ne reaguje na terapiju antibioticima, vađenje zuba je potrebno radi sprečavanja širenja infekcije.

Kakve vrste vađenja zuba postoje?

Rutinsko vadjenje

Rutinsko vađenje je najčešći oblik vađenja zuba i preduzima se kada ima dovoljno prostora da se aplikuju instrumenti za vađenje zuba. Zub se vadi aplikovanjem klješta na krunicu zuba.

Komplikovano vadjenje

Nekada su korenovi zuba istanjeni i povijeni te je stoga potrebno posvetiti im više vremena. U tom slučaju se pristupa „komplikovanom“ vadjenju zuba, a to podrazumeva da se preduzmu sve tehnike kako bi se zub u celosti izvadio.

Hirurško vadjenje

Ukoliko ni komplikovano vadjenje zuba ne uspe, preduzima se operativno vađenje zuba, kada se odižu desni i pristupa preostalom zubnom korenu i vrši njegovo vađenje.

Tok vađenje zuba- pregled stomatologa i pripreme

Vađenje zuba može izazvati nelagodnost i strah kod mnogih ljudi, ali sa pravilnim informacijama i pripremama, ova procedura može biti manje stresna. 

Pre nego što započne postupak, važno je da se adekvatno pripremite:

 • Prvi korak je da posetite svog stomatologa kako biste diskutovali o potrebi za vađenjem zuba. On će proceniti stanje vašeg zuba i preporučiti najbolji pristup.
 • Zatim će vam objasniti vrste anestezije koje će se koristiti tokom vađenja zuba. Možete razgovarati o opcijama sedativa ukoliko osećate jaku anksioznost.
 • Rendgenski snimak može pomoći stomatologu da precizno proceni položaj zuba i prilagodi postupak vađenja.

Nakon adekvatne pripreme, biće preduzeti sledeći koraci tokom same procedure:

 • Primena lokalne anestezije se vrši kako bi se omogućilo bezbolno vađenje zuba. Pritom ćete osetiti samo blagi pritisak tokom postupka.
 • Stomatolog koristi specijalne instrumente kako bi vam pažljivo izvadio zub. Ova faza je obično brza, ali traje duže ukoliko je zub komplikovan.
 • Nakon vađenja zuba, može vam postaviti šavove kako bi ubrzao proces zarastanja. Gazu vam postavlja kako bi se smanjilo krvarenje i koju držite oko 20 minuta.

Koliko zuba se može izvaditi odjednom?

Broj zuba koji se mogu izvaditi odjednom zavisi od različitih okolnosti: opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, vrste zuba, razloga za vađenje i plana lečenja. 

Stomatolog će uzeti sve u obzir kako bi odredio dalji tok procedure:

Ako je potrebno vađenje zuba zbog karijesa, parodontalnih problema ili drugih oralnih bolesti, odrediće broj zuba koji je potrebno izvaditi u cilju rešavanja specifičnih problema.

Molari (žvakaći zubi) su često podložniji problemima, poput karijesa i često su izloženi vađenju. Međutim, vađenje više prednjih ili manjih zuba može biti manje invazivno i može se obaviti u jednoj poseti.

Opšte zdravstveno stanje pacijenta ima najveću ulogu. Ako je pacijent zdrav i sposoban da podnese duže vreme u stomatološkoj stolici, može izdržati da se izvadi više zuba odjednom.

Ako postoji planirani stomatološki tretman, koji uključuje vađenje više zuba kako bi se postigao određeni cilj, stomatolog može da odluči da obavi sve postupke odjednom radi efikasnosti i boljeg koordinisanja lečenja.

U nekim slučajevima, pacijent može da izrazi želju da izvadi sve potrebne zube odjednom radi smanjenja broja poseta stomatologu i ukupnog vremena provedenog u lečenju.

Ukoliko postoji potreba za složenim hirurškim vađenjem, stomatolog može da ograniči broj izvađenih zuba u jednoj poseti, kako bi se minimizirali potencijalni rizici i olakšao oporavak.

Savet: pacijent treba otvoreno da komunicira sa stomatologom o svojim potrebama, brigama i željama kako bi se postiglo najbolje rešenje. Individualizovani pristup daje optimalne rezultate sa minimalnim neprijatnostima za pacijenta.

Vađenje zuba pod otokom

Kada je zub pod otokom, vađenje zuba je složenije, ali stomatolog će preduzeti određene korake kako bi postupak bio što bezbolniji i uspešniji:

 1. Prvo će pregledati otok i proceniti uzrok. Otok može biti posledica infekcije, apcesa, traume ili drugih problema sa zubom ili desnima.
 1. Da bi se osiguralo bezbolno iskustvo tokom vađenja, primeniće lokalnu anesteziju, koja će delovati samo na područje oko zuba.

 1. Ako je otok uzrokovan infekcijom, stomatolog će preduzeti dodatne korake kako bi kontrolisao infekciju pre samog vađenja. Prepisaće vam antibiotike ili druge antimikrobne lekove kako bi se infekcija smirila.
 1. Pre i nakon vađenja zuba, dobra preporuka je primena hladnih obloga na otok, kako bi se smanjila otečenost. Hladne obloge će vam  pomoći u sužavanju krvnih sudova i smanjenju upale.
 1. Stomatolog će pažljivo izvaditi zub uzimajući u obzir prisustvo otoka. Ovo može zahtevati dodatnu pažnju i preciznost tokom postupka, kako bi se minimalizovala nelagodnost.

Važno: objasnite sve simptome otoka stomatologu pre nego što započne sa vađenjem zuba kako bi se preduzela odgovarajuća priprema i pružila odgovarajuća nega tokom i nakon postupka.

Saveti nakon vađenja zuba

Nakon što je zub izvađen, važno je slediti određene korake kako biste osigurali brz oporavak:

Odmarajte i izbegavajte napor
Preporučuje se odmor i izbegavanje napora 24h nakon vađenja zuba, jer je organizmu potreban oporavak.

Koristite hladne obloge
Stavljanje hladnih obloga može smanjiti otok i ublažiti bol. Pokvasite krpu ili peškir hladnom vodom i stavite na mesto intervencije. 

Upotrebite analgetik
Ukoliko je bol nakon vađenja jak, možete da koristite ibuprofen, nimulid ili kafetin za umirenje.

Uzimajte dosta tečnosti
Pijte dosta vode kako biste izbegli dehidraciju. Odlični su i sveže ceđeni sokovi od limuna i pomorandže, jer na taj način unosite C vitamin i podižete imunitet.

Pravilno se hranite
Izbegavajte toplu hranu i piće tokom prvih 24 sata nakon zahvata. Toplota može povećati otok i bol. Dobra preporuka je prohlađen pire od kuvanog povrća, jogurt, puding, sladoled…

Izbegavajte pušenje i alkohol
Pušenje i alkohol mogu negativno uticati na proces zaceljivanja rane i usporiti oporavak nakon vađenja zuba. Nikotin iz cigareta sužava krvne sudove, što smanjuje protok krvi do operisane regije i otežava brže zaceljivanje.

Izbegavajte konzumaciju alkohola, jer može izazvati sušenje organizma i dehidraciju, što može uticati na proces zaceljivanja.

Moguće komplikacije
Važno je da pratite uputstva svog stomatologa i odmah kontaktirate ordinaciju u slučaju:

 • Izuzetnog bola
 • Neprestanog krvarenja
 • Infekcije ili otoka koji se pogoršavaju

Redovan pregled
Nakon vađenja zuba, stomatolog će zakazati redovne preglede kako bi pratio oporavak i osigurao da nema komplikacija, poput infekcija ili daljeg otoka.

Zaključak

Vađenje zuba može izazvati strepnju, ali sa pravilnom pripremom i brzim postupkom oporavka, možete ublažiti nelagodnost.

Očuvanje oralnog zdravlja, redovni stomatološki pregledi i brza reakcija na probleme su važni koraci koji mogu sprečiti potrebu za vađenjem zuba.

Ukoliko se suočite s nekim od problema sa zubima, konsultujte se sa stomatolozima Dentalmedns kako biste utvrdili najbolji plan lečenja za očuvanje vaših zuba.