Pravilno pranje zuba – bolje sprečiti nego lečiti

Održavanje pravilne rutine pranja zuba donosi dugoročne koristi za vaše oralno zdravlje i dugotrajno lep osmeh.

Navike se usvajaju od malih nogu, mada to ne znači da je u bilo kom životnom dobu kasno da naučite šta znači pravilno pranje zuba.

Dve korisne navike treba usvojiti od malena:

  • pravilno pranje zuba
  • redovne kontrole kod stomatologa

Na taj način ste postavili dobre temelje za budućnost. Naravno, ima tu još mnogo faktora koji utiču na dobre i zdrave zube, kao što je hrana, genetika, razne navike, poput pušenja cigareta, gaziranih napitaka, slatkiša…, ali dve gore navedene će sprečiti mnoge probleme.

Na svakom koraku su dostupne četkice i pasta za zube, kao osnovni alat koji koristimo pri higijeni naših desni i zuba, ali ipak i dalje ima jako puno dece i odraslih sa lošim izgledom zuba.

Pitanje je zašto je tako?

Hajde da u narednom tekstu naučimo šta je sve potrebno i kako to pravilno treba raditi da bismo održali higijenu naših zuba.

Šta znači pravilno prati zube?

Pravilno pranje zuba je sa četkicom od mekih vlakana, jednake dužine, četkanjem zuba pod uglom od 45°:

  • Gornje zube peremo tako što četkicom povlačimo odozgo nadole. Taj postupak ponavljamo tri do četiri puta nad zubima koje dohvatamo četkicom.
  • Donje zube na isti način peremo, s tim što četkicom pravimo pokrete odozdo nagore.
  • Zatim peremo zadnju stranu zuba: gornje odozgo nadole, donje odozdo nagore.
  • Grizne površine se četkaju od nazad ka napred.
  • Na kraju treba oprati i gornju površinu jezika.

Zube treba prati aktivno minimum 3 minuta.

Nepravilno pranje je energično četkanje desno- levo i gore- dole. Naglasak je na pravilnoj tehnici, jer ništa ne vredi da ih četkate i 10 minuta samo reda radi i kažete da ste obavili pranje.

Koju četkicu za zube izabrati?

Birajte četkicu mekih vlakana, jednake dužine dlačica, ravne drške, bez ulegnuća za prst, jer na taj način se vrši pritisak na zube i desni, a to nije poželjno. Takođe je bolje da četkica ima manju glavu kako bi lakše doprla do svih mesta koje treba iščetkati.

Četkicu za zube treba redovno menjati, kada vidite da je izobličena ili su vlakna potrošena tj. oštećena, uobičajeno na 2-3 meseca.

Upotreba električne četkice

Svakako da će ispuniti svoju svrhu za pranje, ali možda ne tako detaljno kao što biste pravilnom ručnom tehnikom to uradili. Električna četkica je dobar izbor za decu kako bi stekla naviku pranja, jer njena rotirajuća vlakna skinu naslage sa zubića, mada ne mogu tako detaljno da dopru do svih međuzubnih prostora.

Čišćenje međuzubnog prostora

Običnom četkicom za zube ne može se prići međuzubnom prostoru, tako da taj deo ostaje neočišćen i samim tim ugrožen da se od zaostale hrane razmnožavaju bakterije.

Preporuka je korišćenje zubnog konca, kao klasične metode čišćenja međuzubnog prostora.

Interdentalna četkica je takođe odličan alat za navedeno čišćenje, lako se provlači između zuba i skida ostatke hrane.

Delikatno provucite četkicu ili konac između svakog zuba.

Preporuka je da se zubni konac i interdentalna četkica koriste prilikom dva obavezna pranja zuba.

Koja pasta za zube se preporučuje?

Birajte paste za zube bez SLS (natrijum-lauril-sulfat) i SLES (natrijum-lauriletersulfat), jer su to zapravo agresivni deterdženti koji jako pene i koji vam daju osećaj svežine i opranih zuba, ali treba ih izbegavati.

PEG (polietilenglikol) je sredstvo za zgrušnjavanje koje može izazvati alergijske reakcije ili iritaciju kože i sluznica, tako da i ovaj dodatak treba izbegavati u pastama za zube.

S obzirom da su ljudi postali osvešćeniji što se tiče sastava preparata za higijenu, na tržištu ima sve više pasti za zube, koje su na biljnoj bazi.

Potrebno je da pažljivo čitate sastav paste koju nabavljate i naravno da pre svega konsultujete svog stomatologa, jer će vam on najbolje objasniti šta da izaberete.

H3 Koliko paste staviti na četkicu?

Za jedno pranje zuba je dovoljna količina paste veličine zrna graška, jer sve preko toga je nepotrebno i nema većeg efekta na čistoću zuba.

Akcenat je na pravilnoj tehnici koju koristite kada četkate usnu duplju, a ne na previše preparata.

Da li koristiti tečnost za ispiranje zuba?

Poželjno je da se vodica za ispiranje zuba koristi, jer eliminiše bakterije u usnoj duplji.

Međutim, treba voditi računa da se ispljune i ne guta. Posebno paziti da deca ne progutaju!

Koliko često treba prati zube u toku dana?

Najmanje 2 puta dnevno treba oprati zube, a već znate da je to ujutru i uveče:

  • Uveče se zubi peru pre spavanja, kako bi se skinuli ostaci hrane i da tokom noći ne bi došlo do procesa raspadanja tih ostataka, jer taj način nastaju bakterije koje dovode do stvaranja karijesa, a to je samo prvi korak u još veće probleme. Nakon toga ne bi trebalo ništa više da jedete i pijete, sem vode.
  • Ujutru zube treba prati pre doručka da bi se uklonila ustajala pljuvačka koja se tokom noći nakupila. Jutarnje pranje zuba je važno, jer se tokom noći mogu formirati lepljivi slojevi na zubima koje ne vidite, ali su prisutni i sadrže bakterije, a pogoduju daljem taloženju i lepljenju hrane.

Naravno, zube treba prati i posle svakog obroka, ukoliko imate mogućnosti za to.

Koliko često vršiti redovne kontrole kod stomatologa?

Preglede treba obavljati na svakih 6 meseci kod vašeg stomatologa i na taj način ćete sprečiti oštećenja zuba, a samim tim uštedeti na intervencijama, vremenu i pre svega zaštitićete svoje zdravlje.

Razna oštećenja zuba se lakše i brže otklanjaju i leče u početnom stadijumu, nego kad je bolest već uznapredovala.

Mnoge bolesti se razvijaju zbog zapuštenog stanja i nelečenja zuba.

Stomatolog će pregledati vaše zube i ukazati na postojeće kvarove i da li je potreban snimak, kako bi dobio celokupnu sliku stanja vilice, a sve u svrhu očuvanja vaših prirodnih zuba.

Zaključak: zdrave životne navike u zaštiti zuba

Usvajanje zdravih navika je uvek na ceni, jer je korisno za celokupno zdravlje organizma, a ne samo zuba. Pritom je bitan način života, ishrana, odmor, aktivnosti…

Zubi su važni delovi našeg savršenog aparata- organizma i u životu imamo prilike da dva puta dobijemo besplatno po set: mlečnih i trajnih. Služe nam prvenstveno za griženje i žvakanje hrane, ali i kao ukras lica.

Lep osmeh i zdravi zubi su uvek poželjni i treba ih doživeti kao neprocenjiv dar, jer nažalost zubi se ne mogu regenerisati ako propadnu. Zato je važno od malena naučiti kako se pravilno peru i održavaju, pa ih čuvati pažljivo i beskrajno sa ljubavlju.

Dođite u Dentalmedns ordinaciju na pregled, a usput ćete naučiti i pregršt korisnih stvari o zubima. Čuvajte svoje zube!