Mlečni zubi: važnost i očuvanje

Mlečni zubi, takođe poznati kao dečji zubi, prvi se pojavljuju kod dece tokom njihovih ranih meseci života. 

Iako su mlečni zubi privremeni, njihova važnost za zdravlje i razvoj deteta je velika. 

U ovom članku, istražićemo sve što treba znati o mlečnim zubima, uključujući njihovu ulogu, brigu o njima i zašto je važno očuvati ih.

Zašto su mlečni zubi važni?

Mlečni zubi igraju važnu ulogu u pravilnom razvoju vašeg deteta.

Oni pomažu u pravilnom žvakanju hrane, pravilnom izgovoru reči i očuvanju prostora za stalne zube. 

Osim toga, mlečni zubi služe kao vodiči za trajne zube, pomažući im da pravilno rastu i zauzmu svoje mesto.

Nicanje prvih zubića

U proseku, bebe prvi put počnu da dobijaju nove zube oko 5- 6 meseci. Ali nije neuobičajeno videti dete od 3 meseca sa zubom ili jednogodišnje dete sa samo jednim zubom. Svi mlečni zubi deteta treba da izbiju između 2-3 godine.

Uobičajeni redosled i vremenski okvir za nicanje mlečnih zuba:

  1. Donji središnji sekutići: pojavljuju se oko 6. meseca života.
  1. Gornji središnji sekutići: sledi njihovo izrastanje oko 8. meseca.
  1. Donji bočni sekutići: počinju se pojavljivati između 8. i 10. meseca.
  1. Gornji bočni sekutići: počinju rasti između 9. i 11. meseca.
  1. Donji prvi kutnjaci: obično se pojavljuju oko godinu dana starosti.
  1. Gornji prvi kutnjaci: takođe se pojavljuju oko godinu dana starosti.
  1. Gornji očnjaci: izrastaju između 16. i 20. meseca.
  1. Donji očnjaci: obično se pojavljuju između 16. i 20. meseca.
  1. Donji drugi kutnjaci: počinju rasti između 20. i 30. meseca.
  1. Gornji drugi kutnjaci: pojavljuju se između 20. i 30. meseca.

Deca uobičajeno imaju 20 mlečnih zuba, 10 gornjih i 10 donjih, što uključuje po četiri bočna sekutića, po četiri očnjaka i po četiri kutnjaka, kao i četiri središnja sekutića. 

Mlečni zubi služe kao „most“ između ranog detinjstva i doba kada će početi da rastu stalni zubi.

Oni se dobijaju, jer kod dece usta nisu dovoljno velika za ceo set odraslih zuba, ali su im svakako potrebni zubi za žvakanje. 

Dakle, svi se ljudi rađaju sa predispozicijom za oba kompletna seta zuba u vilici. 

Pravilna nega mlečnih zuba 

Briga o mlečnim zubima je potrebna i neophodna za zdravlje i dobrobit vašeg deteta. 

Koristite čistu gazu da bebi sa toplom vodom da istrljate svaki zub. Možete nežno trljati i desni na taj način, kako biste ih očistili.

Pustite dete da žvaće hladan, mokar peškirić. Ovo može ublažiti bol kod zuba.

Kada vaše dete dobije većinu zuba, pređite na četkanje zuba dečjom četkicom (sa mekim vlaknima). Obavezno koristite onu sa malom glavom tako da možete bezbedno i efikasno da operete sve njihove zube. Perite mlečne zube svog deteta bar 2 minuta, baš kao što to radite sebi.

Savet: izbegavajte da dajete deci šećerne napitke i grickalice koje mogu uzrokovati karijes i oštećenja zuba, jer su dečiji zubi posebno osetljivi.

Trudite se da im usađujete pravilne i zdrave navike od malih nogu, praktično od rođenja. Deca su mali upijači i naravno da vas oponašaju i budno prate šta radite, pa zato budite taj primer od koga će usvojiti pravilne navike higijene zuba.

Apsolutno pogrešno mišljenje je što mnogi roditelji smatraju da pošto su mlečni zubi privremeni i nije neka šteta ako se izgube, jer ionako će dete dobiti stalne zube.

Nikako se ne treba rukovoditi time, jer će se napraviti velika šteta u pravilnom razvoju vilice, razvoju govora i nicanju stalnih zuba kod dece.

Redovno četkanje zuba, korišćenje paste sa fluorom i redovne posete stomatologu su ono najvažnije što treba da se primenjuje od malena.

Šta ako dođe do problema sa mlečnim zubima? 

Iako su mlečni zubi privremeni, problemi sa njima mogu uticati na trajne zube i opšte oralno zdravlje. Ako primetite bilo kakve probleme poput karijesa, povreda ili izgubljenih zuba, odmah se obratite stomatologu. Pravovremeno lečenje može sprečiti dalje komplikacije.

Deca su pacijenti kojima se mora pristupiti sa mnogo pažnje i strpljenja. Mlečni zubi svojim položajem u vilici, čuvaju mesto za smeštanje stalnih zuba i ukoliko dođe do njihovog gubitka pre vremena, gubi se prostor neophodan za pravilan smeštaj stalnih zuba. U tom cilju mlečni zubi se popravljaju i leče sa odredjenom razlikom u odnosu na stalne zube, ali sa akcentom na očuvanju. 

Preventiva je u celom procesu na visokom mestu, pa je često  kod dece potrebna lokalna aplikacija fluorida, koja štiti zube od nastanka karijesa, zatim poliranje zuba i uklanjanje postojećih mekih naslaga, kao i edukacija o pravilnom održavanju zuba.

Ispadanje mlečnih zuba

Kako dete raste, oralna širina i kapacitet se povećavaju i potrebno je više zuba za pravilno žvakanje različitih vrsta hrane i održavanje oralnog zdravlja. Zato se stalni zubi postepeno razvijaju i počinju da izbijaju kako bi zamenili mlečne zube.

Kada deca postanu starija, mlečni zubi postupno otpadaju kako stalni zubi rastu i zauzimaju njihovo mesto. 

Nekada se desi da zubići sami ispadnu, a nekada ne. Ranija praksa je bila da se veže končić za zub i povuče, pa se na taj način izvadi. Međutim, takve izvedbe nisu preporučljive, jer mogu da ugroze zube i navuku traume detetu.

Najbolji i najsigurniji način je odvesti dete kod stomatologa koji će stručno i pažljivo ukloniti ispadajući zub. Tako dete neće imati strah od zubobolje i steći će poverenje u svog stomatologa što i jeste dugoročni cilj tj. životni cilj.

Zaključak

Mlečni zubi predstavljaju važnu fazu u razvoju svakog deteta. Pravilna briga o njima veoma je važna za njihovo zdravlje i dobrobit.

Nemojte zaboraviti redovne posete stomatologu i pravilnu oralnu higijenu kako biste osigurali da mlečni zubi obavljaju svoju ulogu u pravilnom razvoju trajnih zuba. 

Sačuvajte osmeh vašeg deteta i obezbedite mu zdrav start u oralnoj higijeni u našoj ordinaciji. Čekamo vas!